Arbejdsbeskrivelse

2014

 
 

Jeg arbejder med klassisk keramik - inspireret af islamisk, asiatisk og oldtidskeramik. Jeg bruger et sandet rødler, som jeg får direkte fra et teglværk ved Varde-egnen. Til mine store fade og skåle blander jeg leret med stentøjsler. Jeg slemmer selv mit ler og lagrer det ca. et år før jeg bruger det.

Alle mine arbejder er drejet på drejeskiven.

Jeg trækker riller, hjørner, laver facetter, ridser, skraber, sætter bånd på og laver stempelmønstre. De fleste arbejder er begittet - ofte i flere lag. Jeg arbejder med aske og lerglasur, materialer jeg selv forarbejder. Mine glasurfarver er sarte pasteller, lysende hvide og stærke blå, grønne, turkise toner.

Mine skåle med friser er inspireret af oldtidskar. De er formmæssigt meget spændende, fordi de ændrer sig alt efter hvor frisen er placeret. Frisen modelleres på (se billedet til venstre) , hvorefter jeg “stempler” og frit-skraber. Der er mange timer i en sådan proces og spildet er stort, når den forholdvis tynde skærv bearbejdes så meget og brændes tæt på lerets smeltepunkt.


Snerleskålene er inspireret fra blomsten Ipomea. Rillerne er trukket inden jeg flytter emnet fra drejeskiven. Det er ikke alle skåle, der tåler denne flytning, men det giver formen mere liv - og det er hvad jeg vil opnå

Jeg brænder i en elektrisk ovn til ca. 1210 grader, lerets absolutte max. temperatur. Leret sintrer - ler og glasur smelter sammen - og skærven bliver tæt. I modsætning til rakubrændt keramik sætter jeg mine arbejder i en kold ovn. Temperaturen er 200 - 300 grader højere. Herved opnår jeg at tingene er mere holdbare og vandtætte.

På grund af den kraftige reduktion bliver leret meget mørkt. Jeg reducerer fra bunden og toppen af ovnen med harpiksholdigt træ. De sidste tre timer af brændingen reducerer jeg kraftigt og leret bliver meget mørkt. For at opnå dybde og intensitet i glasuren brænder jeg ofte de enkelte ting mange gange.